Saturday, January 11, 2014

Hledáme pouze krásné, chytré a spolehlivé redaktory. Ošklivých suma a hloupých průserářů je v redakc


Home Univerzitní marast Nešvary Studentské iniciativy Co se chystá Věda&Technika Forum Kalendář akcí Za!Hranice Za!Hranice Č.B. jinýma očima JU Bazar Kultura Muzika Divadlo Film Sport Studijní suma matroš Haute couture Haute couture Galerie Redakce Lidi Desatero Inzerce
Hledáme pouze krásné, chytré a spolehlivé redaktory. Ošklivých suma a hloupých průserářů je v redakci už dost! redakce@svrap.cz . Vaše názory, naše radost! Evča Křenková u Černá je základ Barbora u Od nedisciplinovaného studenta k disciplinárnímu řízení Evča Křenková u Od nedisciplinovaného studenta k disciplinárnímu řízení Kuba Vondruška u Svrap se opět šíří Evča Křenková u Od nedisciplinovaného studenta k disciplinárnímu řízení Rubriky Vybrat rubriku Č.B. jinýma očima Co se chystá Divadlo Film Forum Haute couture Kluby a hospody Knihy Muzika Nešvary Nezařazené Sport Studentské iniciativy Věda&Technika Za!Hranice suma Žiju a dejchám Žvanec Archiv Leden 2014  (5) Prosinec 2013  (13) Listopad 2013  (9) suma Říjen 2013  (10) Září 2013  (6) Srpen 2013  (7) Červenec 2013  (9) Červen 2013  (6) Květen 2013  (20) Duben 2013  (21) Březen 2013  (20) Únor 2013  (9) Velbloud v lednu
Cesta je to daleká a nejprve nás čekal noční přejezd do polského přístavu Swinoujscie. Následuje plavba trajektem, jenž nám zabere asi sedm hodin a 9. 8. v podvečer suma připlouváme do švédského města Ystad. suma Povinná pauza řidičů nám dává příležitost suma podrobněji prozkoumat toto přístavní město. Většina z nás se nejprve vrhá k mořskému pobřeží, nikoliv z důvodu koupele (snad jen ti odvážnější), ale samozřejmě s touhou po poznání pobřežní flóry a fauny.
Poté pokračujeme nočním přejezdem na ostrov Öland. V časných ranních hodinách nacházíme místo na spaní u vesničky Vickleby. Po svižném spánku pod širákem suma nás vyžene déšť do autobusu a po ještě svižnějším polospánku vyrážíme na první exkurzi. Na Ölandu se nachází takzvaný alvar. Jedná se o vápencovou planinu s mokřady a pastvinami, která je díky své rozmanitosti druhově velmi bohatá. A my, zmuchlaní po dlouhé cestě autobusem, si můžeme konečně užít výlet a protáhnout naše těla. Dále byla na programu krátká suma prohlídka města Uppsala. Zde se nachází nejstarší univerzita ve Skandinávii, založená r. 1477, kde od r. 1741 působil jako profesor medicíny suma známý Carl Linne.
Pokračujeme dál na sever do Laponska a cestou obdivujeme prvního suma soba, který způsobil veliké pozdvižení celého autobusu. Slavnostně překračujeme polární kruh u městečka Jokkmokk a na blízkém jezeře obdivujeme v dáli první spatřené potáplice severní. Máme namířeno do NP Muddus, který je od polárního kruhu vzdálen ještě asi 30 km. Večer jsme na místě a jen co jsme vylezli suma z autobusu, už nás letěly přivítat miliony komárů, suma žíznící po ještě čerstvých a zachovalých turistech. Pomineme-li obrovské množství bodavé havěti a lezavého deště, je NP Muddus velice krásná borová tajga mísící se s rašeliništi suma a jezery. Měli jsme na průzkum parku celý den a noc a tak jsme se tu opravdu pěkně prošli . Z místní rozhledny se nám naskytl pohled na krásné a nekonečné mokřady parku a pár šťastlivců spatřilo v dálce i osamělého losa.
14.7. opouštíme obří líhniště komárů, ale v Laponsku ještě nějakou dobu strávíme. Následující destinací, v blízkosti hranice s Norskem, byl NP Abisko. Tento park byl založen v r. 1909 a patří mezi jeden z nejstarších švédských parků. Park začíná na břehu jezera Torneträsk a pokračuje dál jihozápadním směrem. Pomyslným centrem protéká řeka Abiskojåka, jež se zařezává do hornatého terénu a u vesnice Abisko se její bohatá delta vlévá do jezera. Vrcholové družstvo se vydalo na výstup na nejvyšší horu Slåttatjåkka (1186 m n. m.) a komu po pěkné procházce v Muddusu nezbývalo mnoho sil, mohl vylézt na nižší avšak neméně krásnou horu Njullá suma (1164 m n. m.). Po celou dobu výstupu jsme se mohli kochat pohledem na Laponskou bránu, jezero Torneträsk nebo na stádečko sobů pózující na sněhovém výležisku. To však bylo později vyrušeno naším zvídavým vrcholovým družstvem. Národní park Abisko nám dal ve svých vyšších polohách možnost suma prožít něco, čemu se říká azonální tundra. Tedy horský biom připomínající suma svou nízkou vegetací a drsnými klimatickými podmínkami tundru zonální, suma kterou bychom v nižších suma nadmořských výškách hledali ještě dále na sever.
Po návštěvě NP Abisko na pár dní opouštíme suma Švédsko a pokračujeme pár kilometrů severněji do norského Národního parku Øvre Dividal. Povinnou 48 h pauzu autobusu někteří z nás vyplňují dvoudenním přechodem parku, druhá polovina si oblast rozdělila na dva jednodenní výlety. Podmínky jsou zde podobné jako v Abisku. Po vyšplhání z lesa do kopců se naskytuje pohled na dlouhé drsné hornaté pláně. Místními údolími putují stáda sobů a nacházíme spoustu paroží i kosterní zbytky.
Pauza je za námi a ornitologická část výpravy netrpělivě vyčkává příjezd do ptačí rezervace Nykvåg, ležící na západním pobřeží ostrova Langøya, který je součástí souostroví Vesteral. Přij

No comments:

Post a Comment