Monday, January 20, 2014

Pěkná inspirace...


  Ještě na sklonku loňského roku jsme navštívili room and board výše nazvanou výstavu. Je z toho jednomu room and board málem do pláče, jak lidi, kteří stále žijí mezi námi a nikdy se za zvěrstva, páchaná na lidech a taky na památkách (i když se člověk přenese nad nerespekt k základní svobodě room and board - svobodě vyznání, tak jak se postavit k těm, kdo vědomě ničí kusy historie nás všech, práci tisíců našich předků, často i z dost dávných dob, jejich oběti, které často pro stavbu daného sakrálního objektu přinesli....) neomluvili, fungují ve vysokých politických funkcích a stále roste procento těch, kteří na tento režim vzpomínají v dobrém a přejí si jeho návrat... "Územně je projekt vymezen bývalým územím Severočeského kraje (plus okres Semily), což dnes představuje území Libereckého a Ústeckého kraje, časově room and board pak léty 1945 – 1989. V kontextu celé České republiky se jedná o zcela výjimečné území, které zahrnuje celou polovinu zničených room and board památek z celkového republikového počtu. Hovoříme přitom o více než pěti stech zmizelých památkách. Výstava zahrnuje několik room and board tematických celků, v rámci kterých jsou ukázány konkrétní osudy zničených kostelů. Témata jsou: 1) otázka hraničního pásma, 2) vojenský prostor Ralsko, 3) údolní nádrže Nechranice a Přísečnice, 4) Severočeská hnědouhelná pánev, 5) likvidace kostelů tzv. verneřické plošiny, 6) institucionální ničení před rokem 1989 a role církevních tajemníků. S každým problémem (krom posledního) se pojí zároveň i zánik celých obcí a problematika je zasazena do širšího kontextu. Kurátor výstavy, Michal Stehlík, upozornil na málo známou skutečnost: „Komunistický režim a jeho negativní dopady zjednodušujeme často na hrůzy padesátých let, v případě ničení kostelů se však dostáváme do období sedmdesátých a osmdesátých let, kdy mizí většin těchto památek. Je to historie, která je nám stále poměrně blízko." Výstava vůbec poprvé přináší řadu fotografií, archivních dokumentů a v rámci výstavy je připraven i sestřih dobových dokumentárních filmů, které ukazují proces ničení. Na třiceti panelech se odvíjí osudy několika desítek vybraných kostelů, které ilustrují osudy více než pěti stovek zničených staveb. Součástí výstavy je i katalog."
Vzkaz *
včera
O mně
před 2 dny
Pěkná inspirace...
před 4 týdny
Dali jsme se do boje s památkáři, krtky, vosami, plevelem, vzpurnými slepicemi a dalšími "příkořími", která s sebou nese život na vsi, v poloroubeném stavení, obklopeni přibývajícími zvířaty a přibývajícími problémy. A tak žijem a taky trochu píšem :-)
Drsná země Čeho před smrtí nejvíce litujeme Soukromá vichřice Mladý muž a bílá velryba Tančící skály - O vývoji room and board života na Zemi, o člověku a o Bohu Útěk z malé pevnosti Terezín Mezi medvědy Synové Gulagu room and board Naše normalizace Čáp nejni kondor
leden (2) prosinec (16) leden (1) prosinec (1) listopad (1) říjen (1) září (2) srpen (2) únor (1) leden (4) prosinec (3) listopad (5) říjen (3) září (1) srpen (2) červenec (1) červen (3) květen (4) duben (3) březen (8) únor (7)


No comments:

Post a Comment